Ziua Eroilor  – Valea Uzului 2019Cluj-Napoca, joi, 10 decembrie 2020 (MTI) - Judecătoria Moineşti a desfiinţat, joi, ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti, prin care acesta, la începutul acestui an, a clasat ancheta fără punere sub acuzaţie în cazul acţiunilor violente care au avut loc în data de 6 iunie 2019 la cimitirul militar din Valea Uzului. Judecătoria a dispus totodată în mod definitiv continuarea urmăririi penale.

Extrasul hotărârii a fost publicat pe portalul instanţelor de judecată din România.

În presa din România a suscitat reacţii aprinse faptul că procurorul care a anchetat acţiunile violente de la cimitir a audiat exclusiv martori români şi nu a considerat incitare la ură şi discriminare, de exemplu, lozinca scandată la cimitir: "afară cu ungurii din ţară!"

Decizia procurorului de caz a fost atacată de Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Minoritare Mikó Imre, după ce prim-procurorul Parchetului de la Moineşti a ajuns la aceeaşi concluzie ca şi subalternul său.

Potrivit extrasului deciziei Judecătoriei Moineşti, urmărirea penală trebuie continuată în privinţa infracţiunilor de distrugere, incitare la ură şi discriminare, precum şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. În acelaşi timp ancheta nu trebuie continuată în privinţa infracţiunii profanării de cadavre şi morminte.

Satul depopulat Valea Uzului de pe graniţa judeţelor Harghita şi Bacău face parte din comuna Sânmartin, conform legilor. În Primul Război Mondial s-a înfiinţat în localitate un cimitir pentru soldaţii maghiari căzuţi în această zonă, în care, după război, autorităţile însărcinate cu îngrijirea cimitirelor militare au îngropat şi rămăşiţele soldaţilor aparţinând altor naţionalităţi. Cimitirul renovat şi îngrijit de comuna Sânmartin a fost intabulat de primăria comunei Dărmăneşti din judeţul Bacău, ca domeniu public al localităţii, iar orăşelul din judeţul Bacău în aprilie anul trecut a creat în incinta cimitirului - fără înştiinţarea comunei Sânmartin - o parcelă românească cu 50 de cruci şi a ridicat un monument.

În data de 6 iunie 2019, consiliul local din Dărmăneşti a autorizat depuneri de coroane în cimitir unor organizaţii naţionaliste româneşti. Pe şoseaua din faţa cimitirului, Consiliul Judeţean Harghita a autorizat o şedinţă extraordinară dislocată a consilierilor judeţeni maghiari ai CJ Covasna, la care au fost invitate şi alte autorităţi locale din Ţinutul Secuiesc.

Secuii au creat un lanţ viu în faţa cimitirului, pentru ca parcela românească să nu poată fi inaugurată cu ceremonie religioasă, sub pretextul depunerii coroanelor, deoarece înfiinţarea acestei parcele face obiectul unor serii de procese.

Cimitirul a fost ocupat de grupuri de ultraşi ai unor cluburi de fotbal care au ocolit lanţul viu al maghiarilor, au smuls poarta cimitirului, i-au molestat pe demonstranţii maghiari precum şi pe unii ziarişti prezenţi, deschizând drumul preoţilor care au sfinţit parcela românească şi participanţilor care au depus coroane de flori.

În urma acestui eveniment, mai mulţi participanţi, organizaţii şi instituţii maghiare au depus plângeri la parchet împotriva atacatorilor care au scandat lozinci naţionaliste, însă, din cauza disputelor privind neclarităţile apartenenţei teritoriului, o parte din aceste plângeri au ajuns în faţa Parchetului din Moineşti, competent în judeţul Bacău, iar cealaltă parte a fost supusă aprecierii parchetului competent în judeţul Harghita. Cel din urmă nu a dispus încă nici punerea sub acuzaţie şi nici clasarea cauzei.

La o săptămână după actele de violenţă, autoritatea românească competentă a precizat că cei 149 de soldaţi români, ai căror nume au fost citite în 6 iunie, iar depunătorii de coroane au răspuns "prezent", nu sunt înmormântaţi în cimitirul militar din Valea Uzului. În perioada de după eveniment, naţionaliştii care au ocupat cimitirul - dintre care mai mulţi au fost aleşi deputaţi sau senatori sub culorile Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) - au organizat în cimitir mai multe comemorări similare în cinstea soldaţilor români care - potrivit poziţiei oficiale româneşti - nu se odihnesc în acel loc.

kbu \ ppd – MTI 10 decembrie 2020

Foto: Violență la cimitirul din Valea Uzului, Ziua Eroilor – 6 iunie 2019

Galerie foto | Cimitirul militar din Valea Uzului

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Ultimele știri | Cimitirul militar Valea Uzului

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Editor