Cimitirul militar din Valea Uzului - 30 iunie 2023 | © TORÓ AttilaCluj-Napoca, joi, 13 iulie 2023 (MTI) - Administraţia locală a comunei Sânmartin a depus o plângere penală la poliţie şi a semnalat către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), autoritate responsabilă pentru cimitirele militare din România, noua acţiune de amplasare de cruci, care a avut loc în Valea Uzului - a declarat primarul comunei, Sándor Birtalan, agenţiei ungare de presă MTI.

El a precizat că, în calitate de proprietar al teritoriului care le aparţine din punct de vedere administrativ, comuna a depus o plângere penală la Poliţia Română împotriva lui Mihai Tîrnoveanu şi a susţinătorilor săi, în data de 10 iulie. În acest document s-a relatat despre noua amplasare a crucilor şi profanarea cimitirului militar, evenimente petrecute sâmbătă, 8 iulie, se cere deschiderea unei anchete şi urmărirea penală a autorilor faptei. De asemenea, documentul reaminteşte că acţiunea organizaţiei Calea Neamului a fost planificată şi organizată pe reţelele de socializare - a precizat primarul.

Mihai Tîrnoveanu a relatat joi, pe pagina sa de socializare, despre audienţa de la Ministerul Apărării, care a avut loc în cursul zilei cu participarea reprezentanţilor organizaţiei Calea Neamului şi ai Frăţiei Ortodoxe, care au fost şi ea implicată în recenta amplasare de cruci, adăugând că „discuţiile au fost pozitive”.

„Demarăm procedurile de intrare în deplină legalitate pentru cele 150 Cruci din lemn şi Crucea Mare Monument din Cimitirul Militar Internaţional al Eroilor Valea Uzului” - a scris Tîrnoveanu. Ministerul nu a emis niciun comunicat pe această temă.

Avocata clujeană Júlia Kis, care a fost reprezentantul legal al administraţiei locale din Sânmartin, alături de Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi "Mikó Imre" (MIJSZ), în cauza crucilor de beton amplasate anterior, a declarat joi pentru portalul de ştiri Maszol.ro că, în acest caz, nu este nevoie de un proces sau de o hotărâre pentru a dispune demolarea.

Ea a reamintit: în 2019, consiliul local din Dărmăneşti a emis acte administrative în baza cărora cimitirul militar a fost inclus în proprietatea publică a oraşului moldovean, înregistrat în cartea funciară, după care s-a emis o autorizaţie de construcţie, iar aceste proceduri au trebuit contestate în instanţă.

Potrivit avocatei, în cazul de faţă "este vorba de o acţiune arbitrară" care nu a fost precedată de niciun document administrativ care „să legitimeze cel puţin aparent” ceea ce s-a petrecut. Organizatorii şi participanţii au comis mai multe infracţiuni pentru care pot fi traşi la răspundere şi pedepsiţi, în conformitate cu Legea nr. 50/1991 - a declarat ea pentru portalul Maszol, adăugând că rezultatele obţinute până acum în instanţele din România ar putea ajuta comuna Sânmartin în rezolvarea situaţiei.
Sâmbătă, 8 iulie, adepţii organizaţiei româneşti Calea Neamului au ridicat 150 de cruci de lemn în cimitirul militar internaţional, pentru a le înlocui pe cele din beton îndepărtate la 29 iunie. Pe lângă crucile mai mici, legate cu panglici tricolore româneşti, a fost amplasată şi o cruce mai mare şi un catarg pe care a fost arborat drapelul României.

bpt – MTI | 13 iulie 2023

Fotografie de copertă: Cimitirul militar din Valea Uzului - 30 iunie 2023 | © TORÓ Attila

Galerie foto | Cimitirul militar din Valea Uzului

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Ultimele știri | Cimitirul militar Valea Uzului

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Editor