Cimitirul militar din Valea Uzului - 30 iunie 2023 | © TORÓ AttilaCluj Napoca, sâmbătă, 8 iulie 2023 (MTI) - Sâmbătă, susţinătorii organizaţiei Calea Neamului au început să amplaseze noi cruci româneşti în Cimitirul militar din Valea Uzului, a anunţat portalul de ştiri szekelyhon.ro.

Mihai Târnoveanu, conducătorul organizaţiei Calea Neamului, şi însoţitorii săi au ajuns cu un autobuz, în jurul orei 14:00, la Cimitirul militar din Valea Uzului situat la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău, relatează portalul de ştiri din Ţinutul Secuiesc.

Cei 100-150 de participanţi au adus 150 de cruci de lemn care vor fi ridicate în locul crucilor din beton, îndepărtate în data de 29 iunie. Mai întâi, au făcut măsurătorile pentru a delimita "parcela românească" şi apoi, cu ajutorul unor motoburghie pentru săpat gropi şi lopeţi, au început să sape gropile.

Jandarmeria şi Poliţia Română sunt prezente la faţa locului în număr mare, dar nu intervin, a relatat portalul de ştiri.

Marian Stan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, a declarat pentru portalul de ştiri maszol.ro că jandarmii sunt prezenţi la faţa locului pentru a asigura "ordinea" şi siguranţa participanţilor. "Dacă se întâmplă ceva ilegal, vom investiga ulterior şi îi vom pedepsi pe cei responsabili", a declarat acesta.

Maria Plumbu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita, a declarat pentru portalul de ştiri că poliţia nu face decât să ajute activitatea jandarmeriei şi că evenimentele intră în jurisdicţia celor din urmă.

Potrivit portalului szekelyhon.ro, activiştii de la Calea Neamului au fost însoţiţi de un preot ortodox care a binecuvântat locul şi crucile existente ridicate de administraţia din Sânmartin. Participanţii au bătut în cuie şi trei steaguri româneşti pe poarta cimitirului. Ulterior, la faţa locului a fost adusă şi o cruce de lemn mai mare, înaltă de 5-6 metri, pe care doresc, de asemenea, s-o ridice.

Potrivit imaginilor realizate la faţa locului, pe poartă a fost afişată hotărârea de vineri a Consiliului Local Sânmartin privind regulamentul cimitirelor din zonă şi amenzile care pot fi aplicate pentru încălcarea acestuia, însă acest aspect nu i-a împiedicat pe activiştii români în derularea acţiunii lor. Potrivit Consiliului Judeţean Harghita, amenda maximă care poate fi aplicată este de 2.500 de lei.

Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a declarat că a depus o plângere penală împotriva lui Mihai Târnoveanu pentru instigare, distrugere şi încălcarea proprietăţii. Acesta a distribuit şi pe pagina sa de socializare plângerea adresată Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, în care face referire la postarea de vineri a lui Târnoveanu, de pe Facebook, în care acesta şi-a chemat susţinătorii să participe la ridicarea crucilor şi să finanţeze acţiunea.

Sándor Birtalan, primarul comunei Sânmartin, a declarat, vineri, pentru agenţia ungară de presă MTI că locuitorii comunei nu vor merge sâmbătă în Valea Uzului şi nu vor reacţiona la provocare. "Avem încredere în justiţia română şi în faptul că jandarmeria şi poliţia îşi vor face treaba", a afirmat acesta.

Anterior, conducerea locală şi cea judeţeană au subliniat că în Valea Uzului vor fi sprijinite numai evenimentele care onorează memoria eroilor şi respectă sacrificiul lor.
În cimitirul localităţii depopulate, situată la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău, care din punct de vedere administrativ aparţine de Sânmartin, crucile de beton ridicate ilegal au fost îndepărtate din cimitir în data de 29 iunie 2023, după ce o Hotărâre judecătorească definitivă a obligat primăria Dărmăneşti să facă acest lucru.
În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a declarat cimitirul ca fiind proprietatea sa publică, iar în aprilie a creat în cimitir, în mod arbitrar, o parcelă românească. Anterior, cimitirul a fost administrat de comuna secuiască Sânmartin, iar comunitatea maghiară a considerat că este un cimitir militar maghiar. În cimitir au fost înhumaţi în număr mare militari ai armatei austro-ungare care au murit aici, precum şi militari germani şi ruşi.

În data de 6 iunie 2019, mii de români au intrat cu forţa în cimitir pentru a asista la sfinţirea parcelei şi a monumentului românesc de către preoţi ortodocşi români, după ce secuii au încercat să împiedice acest lucru printr-un lanţ viu format în jurul cimitirului. La o săptămână de la violenţe, autorităţile române competente au precizat că cei 149 de militari români, ale căror nume au fost rostite în cadrul ceremoniei de după ocuparea forţată a cimitirului, nu au fost înmormântaţi în Cimitirul din Valea Uzului.

kga \ kvb  – MTI  | 8 iulie 2023

Fotografie de copertă: Cimitirul militar din Valea Uzului - 30 iunie 2023 | © TORÓ Attila

Galerie foto | Cimitirul militar din Valea Uzului

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Ultimele știri | Cimitirul militar Valea Uzului

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Editor