Lanţul viu la cimitirul militar din Valea Uzului - 6 iunie 2019 Cluj-Napoca, vineri, 11 decembrie 2020 - Tribunalul Judeţean Harghita a dispus printr-o sentinţă definitivă anularea amenzii pe care jandarmeria i-a aplicat lui Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita din cauza lanţului viu care a fost organizat în 6 iunie 2019 la cimitirul militar din Valea Uzului.

Sentinţa pronunţată în data de 9 decembrie a fost anunţată de Csaba Borboly într-un mesaj video postat pe pagina sa de socializare. El a declarat: sentinţa are o însemnătate simbolică deoarece indică legalitatea lanţului viu pe care secuii l-au organizat în jurul cimitirului, pentru a apăra locul de veci al soldaţilor. Politicianul UDMR a mai adăugat că, potrivit sentinţei, va trebui să primească înapoi cei 3000 de lei pe care i-a plătit deja drept amendă.

Tribunalul a anulat mai de mult şi o amendă identică, aplicată lui Róbert Grüman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Satul depopulat Valea Uzului de pe graniţa judeţelor Harghita şi Bacău face parte din comuna Sânmartin, conform dispoziţiilor legale. În Primul Război Mondial s-a înfiinţat în localitate un cimitir pentru soldaţii maghiari căzuţi în această zonă, în care, după război, autorităţile române însărcinate cu îngrijirea cimitirelor militare au îngropat şi rămăşiţele soldaţilor aparţinând altor naţionalităţi.

Cimitirul renovat şi îngrijit de comuna Sânmartin a fost intabulat de primăria comunei Dărmăneşti din judeţul Bacău, ca domeniu public al localităţii, iar orăşelul din judeţul Bacău în aprilie anul trecut a creat în incinta cimitirului - fără înştiinţarea comunei Sânmartin - o parcelă românească cu 50 de cruci şi a ridicat un monument.

În data de 6 iunie 2019, consiliul local din Dărmăneşti a autorizat demonstraţia unor organizaţii naţionaliste româneşti care au depus coroane în cimitir. Pe şoseaua din faţa cimitirului, Consiliul Judeţean Harghita a autorizat o şedinţă extraordinară dislocată a consilierilor judeţeni maghiari ai CJ Covasna, la care au fost invitate şi localităţile din Ţinutul Secuiesc.

Secuii au creat un lanţ viu în faţa cimitirului, pentru ca parcela românească să nu poată fi inaugurată cu ceremonie religioasă, sub pretextul depunerii coroanelor, deoarece înfiinţarea acestei parcele face obiectul unei serii de procese.

Cimitirul a fost ocupat de grupuri de ultraşi care au ocolit lanţul viu al maghiarilor, au smuls poarta cimitirului, i-au molestat pe demonstranţii din Ţinutul Secuiesc precum şi pe unii ziarişti prezenţi, deschizând drumul preoţilor care au sfinţit parcela românească şi participanţilor care au depus coroane de flori.

În urma acestui eveniment, mai mulţi participanţi, organizaţii şi instituţii maghiare au depus plângeri la parchet împotriva atacatorilor care au scandat lozinci naţionaliste, în timp ce jandarmeria i-a amendat doar pe organizatorii maghiari.

La o săptămână după actele de violenţă, autoritatea românească competentă a precizat că cei 149 de soldaţi români, ai căror nume au fost citite în data 6 iunie, iar depunătorii de coroane au răspuns "prezent", nu sunt înmormântaţi în cimitirul militar din Valea Uzului. În perioada de după eveniment, naţionaliştii care au ocupat cimitirul - dintre care mai mulţi au fost aleşi deputaţi sau senatori sub culorile Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) - au organizat în cimitir mai multe comemorări similare în cinstea soldaţilor români care - potrivit poziţiei oficiale româneşti - nu se odihnesc în acest loc.

bpt – MTI | 11 decembrie 2020

Foto: Lanţul viu la cimitirul militar din Valea Uzului - 6 iunie 2019

Galerie foto | Cimitirul militar din Valea Uzului

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Ultimele știri | Cimitirul militar Valea Uzului

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Editor