Cimitirul militar din Valea Uzului – 12 mai 2019 | © Toró AttilaCluj-Napoca, miercuri, 15 februarie 2023 (MTI) - Deşi zilele trecute, în procesele iniţiate în legătură cu cimitirul militar din Valea Uzului au fost pronunţate două sentinţe definitive favorabile maghiarilor din Transilvania, autorităţile - printre care şi primarul din Sânmartin - se tem că nu va fi uşoară readucerea la starea iniţială a cimitirului. Odată cu sentinţa pronunţată marţi de către Tribunalul Bacău - prin care se dispune radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate înscris în favoarea localităţii Dărmăneşti - „în acte, ordinea este restabilită în ceea ce priveşte cimitirul militar din Valea Uzului”, a declarat Sándor Birtalan, primarul localităţii Sânmartin, miercuri, pentru agenţia ungară de presă MTI.

Edilul localităţii din judeţul Harghita care se ocupă de îngrijirea cimitirului militar se teme, totuşi, că readucerea la starea iniţială a cimitirului nu va fi uşor de realizat, a spus acesta, făcând referire la declaraţiile anterioare ale unor organizaţii naţionaliste româneşti, care resping verdictul final.

Situaţia din Valea Uzului trebuie rezolvată într-un mod paşnic, în baza legii, şi „trebuie evitat circul”, a subliniat acesta, mulţumind Serviciului de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor „Mikó Imre” din cadrul UDMR, pentru ajutorul acordat în cadrul litigiului.

Erika Benkő, coordonatoarea serviciului, a declarat, miercuri, pentru portalul maghiar „Krónika” că oricine se îndoieşte de verdictul actual se poziţionează împotriva justiţiei româneşti, deoarece acum, situaţia juridică a cimitirului este clarificată.

Pentru portalul maghiar de ştiri "Maszol", juristul din Sfântu Gheorghe a relatat că noua sentinţă face oarecum mai uşoară îndepărtarea crucilor din beton amplasate ilegal, dar se aşteaptă ca acest proces să nu fie unul uşor.

Despre cimitirul militar din Valea Uzului a vorbit şi Hunor Kelemen, preşedintele UDMR. Într-un interviu acordat pentru „Krónika”, pe un alt subiect, acesta a spus că a luat la cunoştinţă cu satisfacţie faptul că justiţia a stabilit că crucile de beton nu au fost ridicate în mod legal, totodată este conştient de faptul că de la sentinţă şi până la punerea acesteia în aplicare este un drum lung. "De stat de drept putem vorbi numai atunci când se respectă decizia instanţei; acest lucru este valabil şi în cazul cimitirului din Valea Uzului: sentinţa trebuie executată", a scris portalul, citându-l pe Hunor Kelemen.

Politicianul a amintit că în 2019, UDMR „a propus soluţii cu privire la cimitirul militar care ar putea fi valabile şi acum”. Atunci au şi început negocieri între ministerele apărării din România şi din Ungaria; între timp, acestea s-au oprit, însă ar trebui să continue, a spus Hunor Kelemen.

„Indiferent că acolo sunt înmormântaţi unul, doi sau trei militari români, cu toţii merită respect, însă soluţia nu este amplasarea unor structuri ridicate ilegal peste mormintele altor militari”, a spus preşedintele UDMR. Acesta a adăugat că la vremea respectivă, propunerea era aceea ca şi acestora să li se amenajeze o parcelă, fără ca prin asta să fie deranjat cimitirul. Acesta a fost modul prin care a fost acordat respectul în toate cimitirele militare din Europa, a adăugat politicianul. „Soluţie există, aşadar, doar că trebuie renunţat la această poziţie rigidă, lipsită de imaginaţie”, a declarat preşedintele UDMR.

Organizaţiile naţionaliste române - care au organizat până acum mai multe comemorări în jurul crucilor de beton ridicate în cimitirul militar din Valea Uzului - resping decizia instanţei cu privire la îndepărtarea crucilor. Într-un clip video de 38 de minute publicat pe pagina sa de socializare, Mihai Târnoveanu, preşedintele organizaţiei „Calea Neamului”, şi-a invitat simpatizanţii să meargă în Valea Uzului şi să împiedice demontarea crucilor din beton. „Voi fi acolo, nu voi permite asta", a declarat Târnoveanu, care a spus că prin îndepărtarea crucilor, "sufletul militarilor români ar fi ucise pentru a doua oară”.

George Simion, copreşedintele AUR, a declarat, pe pagina sa de socializare, că sentinţa judecătorească pronunţată vineri este semnul unei lipse de respect faţă de eroii români.

În ultimele zile, instanţele din România au pronunţat două sentinţe definitive cu privire la cimitirul militar din Valea Uzului: vineri, Curtea de Apel Bacău a decis că trebuie înlăturate crucile de beton ridicate în cimitir, iar marţi, Tribunalul Bacău a decis că dreptul de proprietate al localităţii Dărmăneşti trebuie radiat din cartea funciară.
În martie 2019, Primăria Dărmăneşti a mutat cimitirul militar din Valea Uzului în proprietatea sa publică, iar în luna aprilie a amenajat în mod arbitrar o parcelă românească în cimitirul aparţinând aşezării depopulate Valea Uzului, care se află la limita dintre judeţele Harghita şi Bacău. În trecut, cimitirul a fost îngrijit de comuna Sânmartin, iar comunitatea maghiară îl considera ca fiind un cimitir militar maghiar.

gte – MTI | 15 februarie 2023

Galerie foto | Cimitirul militar din Valea Uzului

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Ultimele știri | Cimitirul militar Valea Uzului

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Editor