Budapesta, luni, 6 mai 2019 (MTI) - Ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó a solicitat ca ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu să intervină în cazul cimitirului militar din Valea Uzului, a transmis ministerul, luni, agenţiei ungare de presă MTI.

Potrivit comunicatului, Szijjártó Péter a discutat cu ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, despre lucrările de construcţii care au loc la acest cimitir, în timpul întrevederii de la Bratislava a miniştrilor de externe din ţările membre ale Grupului de la Vişegrad şi ai Parteneriatul Estic.

Şeful diplomaţiei ungare i-a solicitat colegului său român să intervină la autorităţile locale în vederea stopării lucrărilor, având în vedere faptul că în zonă încă ar mai putea fi morminte nedescoperite ale unor soldaţi maghiari, iar construirea unui alt monument deasupra acestora este un act profanator şi care contravine acordurilor bilaterale, a anunţat ministerul.

În plus, Péter Szijjártó a cerut ca între experţii din cadrul celor două ministere ale apărării să fie demarate, cât mai devreme, discuţii care să conducă la soluţionarea cazului.

Cei doi miniştri au confirmat intenţiile celor două guverne de a îmbunătăţi în mod continuu relaţiile bilaterale, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria.

Cimitirul militar din Valea Uzului (judeţul Harghita) este cel mai mare şi mai important memorial dedicat Primului Război Mondial, cu toate acestea, primăria din Dărmăneşti a înfiinţat aici, în mod arbitrar, un memorial dedicat soldaţilor români căzuţi în cele două războaie mondiale - deşi cimitirul militar austro-ungar din Valea Uzului aparţine de primăria din Sânmartin. În timpul intervenţiei, în cimitirul împrejmuit şi în care se odihnesc aproximativ şase sute de soldaţi ai monarhiei, au fost amplasate 52 de cruci de beton şi o cruce ortodoxă mare.

Săptămâna trecută, preşedintele UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului român Viorica Dăncilă, printr-o scrisoare, ca până la clarificarea situaţiei să oprească lucrările de transformare a cimitirului militar din Valea Uzului.

kvs | MTI – 6. mai 2019.

Galerie foto | Cimitirul militar din Valea Uzului

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Ultimele știri | Cimitirul militar Valea Uzului

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Editor