Budapesta, vineri, 7 iunie 2019 (MTI) - Din cauza incidentelor de la cimitirul militar din Valea Uzului, ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria, pentru ziua de vineri, a anunţat, joi noapte, pe Facebook secretarul de stat în cadrul ministerului de externe maghiar, responsabil cu informarea şi cu imaginea de peste graniţe a Ungariei.

Tamás Menczer a numit cele întâmplate la cimitirul militar din Valea Uzului, un lucru scandalos şi inacceptabil.

Toată lumea îşi poate comemora morţii, dar nu astfel, a declarat oficialul ungar, subliniind că „aici nu este vorba despre altceva, decât de violenţă egocentrică”.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjén a publicat pe pagina sa de Facebook o filmare realizată la cimitir, şi a scris: „dacă politica românească nu a dorit să împiedice această barbarie, vorbim despre un scandal al moralităţii, iar dacă nu a putut să facă asta, este vorba despre un eşec al aparatului administrativ de stat”.

Maghiarii din Transilvania au aflat la sfârşitul lunii aprilie că Primăria Dărmăneşti, aflată aproape de cimitir, a amenajat, în mod arbitrar, o parcelă românească în cimitirul maghiar din Primul Război Mondial. Joi, la cimitir au sosit mii de români care au dorit să comemoreze evenimentele istorice şi să participe la inaugurarea monumentului.

Maghiarii din zonă au încercat să împiedice acest lucru printr-un lanţ uman, însă participanţii români au pătruns în cimitir cu forţa.

Anterior, Levente Magyar, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria, a declarat, pentru agenţia ungară de presă MTI, că Guvernul de la Budapesta a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentele din cimitirul militar din Valea Uzului.

gry – MTI | 7 IUNIE 2019

Galerie foto | Cimitirul militar din Valea Uzului

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Ultimele știri | Cimitirul militar Valea Uzului

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Editor