Az úzvölgyi eseményekről az EMI-táborbanPoltikusok és civilek ültek egy asztalhoz az EMI-táborban csütörtökön, hogy kibeszéljék, mi történt és mi fog történni az úzvölgyi katonai temetőben. A Sorbán Attila Örs moderálásával zajló panelbeszélgetésen Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki elnöke képviselte az erdélyi magyar politikai pártokat, nem mellesleg a június 6-i úzvölgyi események résztvevőiként szóltak a témához. A beszélgetésre meghívást kapott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának RMDSZ-es elnöke is, de nem jelent meg. Részt vett viszont, és az úzvölgyi események civil szemtanújaként osztotta meg gondolatait a csíkkarcfalvi Márton Róbert, illetve az Ausztriában élő, magát gyimesi csángó-székelynek tituláló Baliga Csaba, aki az úzvölgyi történések után nemzetközi színtereken ismertette a kialakult helyzetet, kérve az illetékes hatóságok segítségét az ügyben.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a június 6-i gyalázatos események és az odáig vezető folyamat „mutyizás” eredménye, megegyezett és megtervezett lépésekkel, amikért a politikusok a felelősek. Ugyanakkor egységesen állították, hogy az esemény egy mozzanata annak a törekvésnek, ami a magyarságot hívatott felszámolni Erdélyben. „Bástyafoglalás zajlik”; Pszichikai és gazdasági hadviselést folytatnak ellenünk. A magyar életet ellehetetlenítik. Ezt észre kell vennünk” – hangzott el a beszélgetés folyamán.

Mezei János felidézte, értesülve az úzvölgyi temetőben zajló építkezésekről, a Magyar Polgári Párt békés demonstrációt hirdetett. „Azt gondoltuk, hogy a rendszerváltás után 30 évvel sikerül békés eszközökkel célt érni. Ám ezúttal is kiderült, hogy 1989-ben nem rendszerválás, csupán módszerváltás történt. Mégis azt vallom, hogy csak ésszel és tudással szabad nekünk harcolni. Az eredményességért okos, intelligens, felkészült nemzettársaink kell politikai és közéleti szerepet vállaljnak” – mondta.

A kerekasztal résztvevőinek mindegyike kifejtette meglátását arról, hogy a június hatodikai, úzvölgyi eseményekhez hasonlóak hogyan lehetnek elkerülhetők. Elhangzott: mindenek előtt a felelősségre vonás szükségeltetik, hisz „amíg az árulókkal nem számolunk le, nincs esélyünk.” Az eredményességet szolgálja, ha „a hátralépések helyett előre lépünk”, vagyis, ha számbelileg erőt, az adott helyzetben érdeklődést mutat fel a magyarság egy-egy szervezett megmozduláson.

Mezei János kiemelte, június 6-án a magyarság gyalázatos vereséget szenvedett, de a román részről alkalmazott fizikai erőszakra sem akkor nem lett volna jó, sem a jövőben nem szabad hasonlóképpen reagálni. Meglátása szerint az erdélyi magyar pártok részéről együttműködésre van szükség, a román politikai alakulatokkal párbeszédet kell folytatni, velük közösen kell kidolgozni és elfogadni egy román-magyar megbékélési kódexet, amelyet egyébként a Magyar Polgári Párt már indítványozott. Ugyanakkor az erdélyi magyarság sérelmeit nemzetközi színtereken is ismertté kell tenni.

Gyergyószentmiklós, 2019. augusztus 8.

(közlemény – MPP sajtóiroda)

Fototár | Úzvölgyi katonatemető

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Aktuális hírek | Úzvölgyi katonatemető

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.