Csíkszereda/Bukarest, 2019. június 18., kedd (MTI) - Több száz, Székelyföld különböző térségeiből összesereglett tüntető követelte kedden Hargita megye prefektusának lemondását Csíkszeredában azon a demonstráción, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hirdetett meg az úzvölgyi katonatemető körüli botrány miatt - derült ki a Székelyhon.ro erdélyi hírportál helyszíni beszámolójából.

A csíkszerdai, illetve Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sóvidékről, Szentegyházáról és Marosvásárhelyről érkezett tüntetők Kegyeletsértés!, Nem hagyjuk a temetőnket, Mondjon le a prefektus!, Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt! feliratú molinókat emeltek a magasba.

Csomortányi István, az EMNP elnöke a tüntetésen mondott beszédében úgy értékelte: most már leplezetlen módon, közvetlen ostrom zajlik az erdélyi magyarság ellen.

„Nincs szükségünk Erdélyben helytartókra, ezért követeljük Jean-Adrian Andrei (Hargita megyei) prefektus lemondását! Nem felelhetnek megyéinkért olyanok, akik nem a helyi lakosság érdekeit képviselik. Nincs szükségünk bukaresti, minisztériumi gyámságra, ezért követeljük, hogy az úzvölgyi katonatemetőt hagyják jogos tulajdonosánál, Csíkszentmárton községnél. Ugyanakkor követeljük, hogy a szomszéd megyék által elcsatolt területeket adják vissza községeink fennhatósága alá” - jelentette ki az EMNP elnöke.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke „a mesterségesen gerjesztett magyarellenesség” ellen tiltakozott és arról beszélt, hogy az úzvölgyi temetőben szabálytalanságok sorát követték el a román hatóságok.

„Legyen már vége annak, hogy minket itt másodrangú állampolgárnak tekintenek” - követelte az EMNT ügyvezető elnöke.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke úgy értékelte, ami Úzvölgyében történt, az megcsúfolása a székely közösségnek, hiszen az úzvölgyi temető része a székely történelemnek, Székelyföld múltjának, és ehhez a történelmi emlékhelyhez letagadhatatlan joga van a székely népnek.

A tüntetés végén tiltakozó nyilatkozatot olvastak fel, amelyben többek között Jean-Adrian Andrei prefektus lemondását kérik - írta a Székelyhon.ro.

A székelyföldiek áprilisban szembesültek azzal, hogy moldvai, Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi Csíkszentmártonhoz tartozó, mára már elnéptelenedett hegyvidéki Úzvölgye első világháborús magyar katonai temetőjében. Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román emlékmű ortodox szertartással végzett felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a temetőfoglalást.

hbl \ kpt – MTI | 2019. június 18.

Fotók: © Toró Attila

 

Tiltakozás

Mi, e tüntetés résztvevői és szervezői, jelenlétünkkel is kinyilvánítjuk: elítéljük az erőszak minden formáját, ugyanakkor tiltakozunk a román államhatalom azon szándéka ellen, hogy mesterséges módon etnikai feszültséget keltsen, ezzel próbálva meg elterelni a figyelmet a csődös kormányzás sikertelenségeiről.

Erőszak helyett megbecsülésre, jogaink szabad gyakorlására, gazdasági fellendülésre és teljes körű szabadságra van szükségünk!

Mint ismeretes, az úzvölgyi katonatemetőnknél az indulatok nemrég pattanásig feszültek. Békésen imádkozó magyar közösségünkre, mely élőlánccal próbálta megakadályozni a történelemhamisító román emlékmű felavatását, rátámadt a felheccelt tömeg, lincshangulatot teremtve. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a csendőrség jelenléte ellenére ilyen helyzet alakulhatott ki, noha napokkal az események előtt tájékoztattuk a Hargita megyei főügyészt a várható provokációról.

Felháborító, ahogyan a törvényi kereteket semmibe véve kisajátították az úzvölgyi temető területét, az emlékművet pedig érvényes építési engedély hiányában állították fel, és meggyalázták az ott nyugvó hősi halottak emlékét. A katonatemetőnél történtek azt sugallják, hogy a `90-es évek módszereit alkalmazva próbálnak ismét etnikai feszültséget kelteni, most azonban átléptek egy határt. Határozottan tiltakozunk az erőszak és a provokáció minden formája ellen! Egyértelmű és brutális magyarellenességgel van dolgunk, melynek hazai és nemzetközi szinten is azonnal megálljt kell parancsoljunk! Követeljük a felelősségre vonást és az ügy teljes körű kivizsgálását!

Az ügyben egyértelmű a Hargita megyei prefektus mulasztása, akinek távoznia kell hivatalából. A csendőrség nem megfelelő létszámban volt jelen, noha várható volt, hogy interetnikus konfliktust próbálnak kirobbantani. A csendőrség tehát vagy nem tudta megakadályozni az erőszakot, ebben az esetben pedig felvetül az inkompetencia és a mulasztás kérdése, vagy szándékosan nem tettek meg mindent a helyzet megelőzéséért, ez pedig súlyosabb következményekkel kell járjon!

Nekünk most minden színtéren lépnünk kell. A büntetőfeljelentést megtettük. Szorgalmazzuk egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását, és a külföldi sajtót, a nemzetközi politikai szereplőket is tájékoztatjuk az immár nemzetközivé duzzadt botrányról!

Nem engedhetjük, hogy az utóbbi évek legbrutálisabb magyarellenes megnyilvánulása következmények nélkül maradjon!

Épp ezért követeljük:

  • JEAN-ADRIAN ANDREI Hargita megyei prefektus azonnali lemondását vagy leváltását, mert nekünk olyan kormánybiztosra van szükségünk, aki Hargita megye érdekeit képviseli, s nem pedig azok ellen lép fel minden egyes alkalommal, pártatlanul tiszteletben tartja a törvényeket, és nem etnikai alapon dönt azok érvényesítéséről;
  • követeljük az úzvölgyi katonatemető államosításának azonnali leállítását és a korábbi állapotok maradéktalan visszaállítását!

Ma, 2019-ben, amikor Románia még rövid ideig történetesen az Európai Unió soros elnökségét tölti be, elfogadhatatlannak és minősíthetetlennek tartjuk a magyarok ellen irányuló provokációkat! Követeljük Románia miniszterelnökétől, Románia Parlamentjének és Szenátusának elnökétől, hogy mielőbb vessenek véget az országban mesterségesen felerősített magyarellenességnek!

Védjük meg magunkat! Védjük meg Erdélyt!

Csíkszereda, 2019. június 18.

 

Fototár | Úzvölgyi katonatemető

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Aktuális hírek | Úzvölgyi katonatemető

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.